Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

Orchideeën in Parijs

Parijs in de zomer is en blijft een heerlijke stad. Toegegeven, je gaat niet naar Parijs vanwege de vriendelijkheid van het horecapersoneel. En ook niet vanwege de orchideeën. Of toch wel? Paul Raadschelders vertelt: “Ik kom met enige regelmaat in Parijs. Om gewone bloemen en planten te kopen kun je inderdaad beter in Nederland terecht. Maar op orchideeëngebied heeft Parijs enkele verrassingen in petto!”
“Als ik in Parijs ben, maak ik meestal ook een wandeling langs de Seine – Quai du Louvre – om de ‘hondjes en katjes’ te bekijken: dierenwinkels met daarnaast ook konijnen, vissen, vogels en slangen, leguanen, vogelspinnen etc. etc. Kijken, niet kopen. Er zijn ook enkele winkels met bloemen en planten. In de loop van de jaren zijn ze steeds uitgebreider, kwalitatief beter en ook wat goedkoper geworden, maar in vergelijking met de plantenmarkt op het Janskerkhof in Utrecht zijn ze nog steeds erg duur. Als je iets verder loopt is er langs de Quai aux Fleurs vlak bij de Notre Dame ook nog een heel leuke, overdekte plantenmarkt: negentiende-eeuwse stalletjes met een uitgebreide keuze uit planten, struiken en bomen en natuurlijk ook allerlei ‘bibelots’. Er is er ook een met orchideeën.”
Maar voor orchideeënliefhebbers is er meer: “Ik ben een keer naar de bekende orchideeënkwekerij Vacherot & Lecoufle geweest: iets buiten Parijs in Boissy Saint Léger: een bezoek waard.”
“Maar het mooiste vind ik toch de Jardin des Serres d’Auteuil, gelegen in de schaduw van het Stade Roland-Garros. Het grenst aan een ander parkje: le Jardin des Poètes. Beide parken worden bedreigd door uitbreidingsplannen van het Stade Roland-Garros. In le Jardin des Poètes staan, zoals de naam al doet vermoeden, een paar bustes van dichters, waaronder Pouchkine. Als je het Frans machtig bent kun je hier en daar op bordjes strofes van bekende en onbekende Franse dichters lezen.”
“Daar achter liggen les Serres d’Auteuil: een parkje met enkele reusachtige bomen, prachtige borders en een waterpartij met spuwer. Daarachter reist een tropische palmenkas op. Opzij daarvan zijn collectiekassen met onder andere cactussen. Vorig jaar zijn deze helemaal overhoop gehaald en opnieuw ingeplant. Iets naar achteren staan wat kleinere kassen, waarvan ook een paar met orchideeën! De eerste keer heb ik er op mijn gemak rond gekeken; er waren vrijwel geen andere bezoekers. De planten vond ik erg nat en de kassen waren tamelijk donker. Toch zagen ze er over het algemeen goed uit. Maar de tweede keer waren de deuren op slot: geen toegang vanwege herhaaldelijke, omvangrijke diefstal! Jammer. Van buitenaf viel er nog wel iets te zien. Al met al is het park als geheel een bezoek waard. Ga met de metro naar Porte d’Auteuil en je hoeft alleen nog de weg over te steken. Aan de overkant van het park ligt het Bois de Boulogne. Ben je nog niet uitgewandeld, ga dan verder langs de Seine stroomafwaarts voorbij de Eiffeltoren naar het park Paul Citroën: een groot park in typisch Franse stijl. Bijzonder.”

Foto’s: Paul Raadschelders

 

 

Jardin des Serres d’Auteuil

Een stuk verder langs de Seine, aan de rand van Parc Paul Citroën
 
   
     
Les Serres d’Auteuil   In de tropische palmenkas   De cacteeënkas, vorig jaar nieuw ingericht   Een blik van buitenaf in de orchideeënkas
             
     
De orchideeënkas is helaas gesloten   Toch kun je een goed beeld van de kas krijgen   Een Brassocattleya-hybride   De kassen zien er goed verzorgd uit
             
     
Een dankbare zomerbloeier: Thunia alba   Een oude Angraecum eburneum   Buste van de dichter Pouchkine in le Jardin des Poètes   Echt Delftsblauw in Parijs..??
 
           
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2015