Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

Nieuwe orchidee ontdekt in Nederland

Afgelopen zomer is een nieuwe orchideeënsoort ontdekt in Nederland, om precies te zijn op Schiermonnikoog. Dit meldt Hans Dekker bij de lancering van zijn nieuwste boek ‘Orchideeën in Noord-Nederland’ (Van Gorcum, 2015). Het gaat om de Purperrode orchis, Dactylorhiza purpurella, die tot nu toe alleen gevonden werd langs de kust van de Britse Eilanden, Zuid-Noorwegen, Zuid-Zweden en Denemarken in vergelijkbare natuurgebieden als op Schiermonnikoog: vochtige duinvalleien en duingraslanden.
Zoals de naam al zegt, valt de Purperrode orchis op door zijn diep donkerrode bloemen. Het zijn forse planten en mede daarom dachten orchideeënkenners al enkele jaren dat de bijzondere planten op Schiermonnikoog hybriden waren van de Rietorchis, immers hybriden zijn vaak wat forser. Nu is dus bevestigd dat het een echte soort is en nieuw voor Nederland.
Naast dit leuke nieuws, biedt het boek ‘Orchideeën in Noord-Nederland’ een prachtig en up-to-date overzicht van alle soorten orchideeën in de noordelijke provincies inclusief de Waddeneilanden. Het boek telt 124 pagina’s, meet 21 x 21 cm en kost € 16,50 in de boekhandel of op www.vangorcum.nl (plus € 1,99 verzending).
Later dit jaar, in ‘Orchideeën’ 6/2015, volgt een meer uitbreide boekrecensie plus interview met auteur Hans Dekker. Alvast meer lezen? Kijk dan hier.

 

 

 
   
         
Nieuw voor Nederland: Purperrode orchis, Dactylorhiza purpurella (foto: Hans Dekker)   Met deze foto van een paarse Phalaenopsis kondigde de nieuws-website NU.nl de vondst aan…        
             
 
           
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2015