Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

Onbekende orchidee op keuring Oosterbeek

Orchideeënkeuringen en ruilbeurzen zijn vaak een rijke bron van ‘onbekende’ orchideeën: planten dus zonder naam of met een verkeerde naam. Zo vonden we vorig jaar op de ruilbeurs in Oosterbeek een Epidendrum sp. en ook dit jaar was het raak in Oosterbeek. Een klein, maar prachtig plantje, van Wil Riksen. Op het label stond ‘Zygostates pygmaea’ – maar bij controle op de Kew Checklist bleek die naam niet te bestaan. De redactie van de NOV Nieuwsbrief ging weer op speurtocht…
Zygostates is een klein geslacht van zo’n twintig soorten uit Zuid-Amerika. Het zijn voornamelijk twijgepifyten en ze worden dus opgebonden gekweekt, onder gematigd-warme omstandigheden. Van deze soort heeft Joost Riksen, de zoon van Wil, twee mooie foto’s op internet gezet, onder de naam Zygostates pygmea. Klik vooral ook op de volgende foto dan zie je hoe enorm rijk deze soort kan bloeien.
Na enig zoeken op internet en in boeken, vonden we in het boek Orchidaceae Brasilienses van Pabst & Dungs een match: Zygostates kuhlmannii. Op OrchidSpecies.com staat ook een mooie foto. De soort komt uit Zuid-Oost Brazilië en is kennelijk weleens naar Europa geëxporteerd. Als je hem ook hebt, pas het label aan en wees er zuinig op!

Foto: Joost Riksen

 

Zygostates kuhlmannii, in de handel als Zygostates pygmaea
 
   
             
             
 
           
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2016