Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

Route van de Orchidee in de 9 straatjes

Buiten viel langdurig een druilerige regen, maar op de diverse locaties waarlangs de Route van de Orchidee voerde in de 9 straatjes van Amsterdam was het figuurlijk zonnig, tropisch en exotisch. Voor het tweede achtereenvolgende jaar werd op de eerste donderdag van september de Internationale Dag van de Orchidee gevierd. Het werd een inspirerende route langs diverse locaties in het bekende winkelgebied van de hoofdstad.
De orchidee. Zoals bekend getransformeerd van exotische schoonheid uit de tropen, destijds slechts voorbehouden aan de rich and famous, nu uitgegroeid tot de kamerplant die het meest wordt aangevoerd op de Nederlandse veilingen. Vrijwel geen huiskamer zonder een orchidee, want (vaak een overweging in Nederland) hij kost niet veel en blijft met minimale zorg lang goed.
En dan hebben we het met name over de Phalaenopsis. Maar er is meer dan deze overbekende soort: de orchideeënfamilie kent meer dan 25.000 soorten en variëteiten, zo wilde Henk van Dongen, evenals vorig jaar de actieve kracht achter de organisatie van deze dag, de pers laten weten.
Vandaar dat op de diverse goed gekozen locaties een verscheidenheid aan orchideeën was te zien. Naast Phalaenopsis in diverse afmetingen en variëteiten die ook nu weer de boventoon voerden waren er Oncidium, Cambria, Vanda, Paphiopedilum, Cymbidium en Masdevallia te zien. Zelfs de Cattleya, ooit de geliefde bloem die in de roaring twenties nogal eens door in goede doen zijnde mannen aan hun maitresses werd geschonken, werd getoond.
Diverse winkels in het winkelgebied hadden hun deuren opengezet en aandacht geschonken aan het bloemrijke evenement. Zo kon men zich, met een orchidee in de hand, laten uittekenen in de tassenwinkel Smaak en werd er ook bij Fab.fashion en de nagelstylisten van Soap aandacht geschonken. De start van het evenement was in het boutiquehotel Canal House waar de ingenieuze bloemenarrangementen van Pim van den Akker vele oh’s en ah’s ontlokten aan de bezoekers. De swingende saxofoonklanken droegen eveneens bij aan de feestelijke sfeer. Volgend jaar weer? Jazeker!

Tekst: Leni Paul. foto’s: Bastiaan van Musscher

 

 

 
   
     
Start van de dag door orchideeënstyliste Tess Perry, links van haar Henk van Dongen, directeur Fresh Retail   Plezier met orchideeën!   Swingende saxofoonklanken   Kleurrijke variaties
             
     
Portret met orchidee...   ...in tassenwinkel Smaak   Het resultaat mag er zijn!   Chique uitstraling dankzij orchideeën
             
     
             
 
           
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2015