Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

AquaHortus Leiden

Tweehonderd grote aquaria en terraria en nog honderdvijftig kleinere bakken kun je tot 27 september bewonderen in de Hortus botanicus Leiden, waar de Leidse Aquarium en Terrarium Vereniging ‘De Natuurvriend’ haar 17e lustrumtentoonstelling houdt. Eén van die vitrines is gevuld met orchideeën want de NOV doet ook mee aan dit evenement.
“Kijk bijvoorbeeld deze prachtige piranha’s,” zegt Rob Otten, één van de organisatoren. “Ze zien nog wat bleekjes door de stress toen ze naar hier werden overgebracht, maar ze worden elke dag donkerder van tint. Het gaat dus goed met ze.” Deze AquaHortus, de show die de Leidse Aquarium en Terrarium Vereniging elke tien jaar organiseert, is groter dan ooit tevoren. “Vijf keer zo groot als onze show van 2005,” vertelt Rob trots. “Op elke beschikbare plek in de kassen hebben we aquaria, paludaria en terraria staan. Maar vergeet vooral niet ook naar buiten te lopen, de tuin in. Daar vind je Noordzee-aquaria en aquaria die de Leidse grachten nabootsen.”
Maar eerst lopen we door de tropische kas, waar helemaal aan het eind op een tussenverdieping de NOV-vitrine prijkt. Een prachtige, opvallende plek. Tussen de orchideeën kijken ons enkele pijlgifkikkertjes brutaal aan. “Zo zie je dat beide hobby’s prima te combineren zijn,” vertelt Theo Verleun, medeorganisator van AquaHortus 2015. Theo weet waarover hij praat, want hij is ook enthousiast NOV-lid. Hij kwam met het idee de NOV uit te nodigen mee te doen met de AquaHortus. Naast de NOV doen er 26 aquarium- en terrariumverenigingen mee en maar liefst zestig sponsors. “Twee jaar geleden zijn we gestart met de voorbereidingen,” vertelt Rob Otten. “En drie weken geleden zijn we gaan opbouwen. Keihard werken van ’s-morgens vroeg tot ’s-avonds laat. Eerst de bakken plaatsen en inrichten, pas op het laatst de dieren erin.” Nou, het resultaat mag er zijn. Dit is een show die je niet wil missen.
De AquaHortus is dagelijks open tot 27 september van 10:00 tot 18:00 uur, op woensdag tot 21:00 uur. Plaats: Hortus botanicus, Rapenburg 73, Leiden. Entree 7 euro per persoon. Meer op: www.aquahortus2015.nl.

Foto’s: Dirk de Haan, Herman ter Borch, Gab van Winkel

 

 

 
   
     
De NOV-vitrine is net ingericht, daaromheen gaat de opbouw nog door   Nu met bezoekers   Aquaria tot in de Victoriakas …   … en boven in de wintertuin
             
     
Pijlgifkikkers op een Phalaenopsis cornu-cervi   … voelen zich thuis in de NOV-vitrine   Vergeet niet bovenin de tropische kas te kijken …   … en buiten naar de Noordzee-aquaria
             
 
           
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2015