Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

Pleione Confirmation viert haar dertigste verjaardag

Kan een orchidee jarig zijn? Van een natuursoort, die via evolutie ontstond lang voordat wij mensen op aarde waren, zullen wij de geboortedatum nooit weten. Maar bij een door de mens gemaakte hybride ligt dat anders. Daarvan weten we precies wanneer en door wie de kruising werd gemaakt. Bij Pleione Confirmation was dat in najaar 1987, nu dus dertig jaar geleden, door Jan Berg, een vooraanstaand NOV-lid. Jan Berg zelf leeft helaas niet meer, maar zijn Pleione-hybride leeft voort bij veel liefhebbers in Nederland en de rest van Europa. Waarom maakte Jan Berg deze hybride eigenlijk?
Pleione is een geslacht van zeventien soorten orchideeën uit Azië, bescheiden in omvang maar met grote bloemen en makkelijk te kweken. Pleione kent ook vijf natuurhybriden. Een van die natuurhybriden is Pleione x lagenaria uit Noordoost India. Toen Jan Berg bezig was zijn collectie Pleione’s te completeren, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, lukte het hem maar niet om een Pleione x lagenaria te bemachtigen. Dus maakte hij haar zelf, door de veronderstelde ouders te kruisen: Pleione maculata en Pleione praecox.
Beide veronderstelde ouders komen voor in het gebied waar Pleione x lagenaria groeit, beide zijn daar ook de enige herfstbloeiende Pleione’s (de andere soorten bloeien in het voorjaar) dus het lag wel voor de hand wie de ouders waren, maar de kruising die Jan Berg uitvoerde zou de bevestiging vormen.
Toen zijn kruising enkele jaren later bloeide, stuurde Jan Berg een bloem op sterk water plus foto naar Kew Gardens. ‘Ja,’ was het antwoord, ‘dit is precies Pleione x lagenaria.’ En zo komt deze hybride aan haar naam, Confirmation, want met deze kruising werd bevestigd wie de ouders van de natuurhybride zijn.
Er is nog meer te vertellen over Pleione Confirmation, zie daarvoor ‘Orchideeën’ 4/2011.

 

 
   
     
Pleione x lagenaria op de kaft van ‘The Genus Pleione’   Pleione maculata
foto: Jan Berg
  Pleione praecox
op Doi Inthanon, Thailand
foto: Folbert Bronsema
  Pleione Confirmation
foto: Jan Berg
             
             
 
           
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2017