Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

Green, greener, Greennest

Het was een wat stille en bescheiden uithoek tijdens de Orchideeëndag, de tentoonstelling van Greennest in de kas van de Botanische Tuinen Utrecht. Misschien heeft niet eens elke bezoeker van de Orchideeëndag de Greennest Galery gezien. Maar wel intrigerend, zo’n verticale plantentuin. Neemt weinig plaats in, en is goed voor de luchtkwaliteit in huizen en kantoren. Zouden daar behalve varens en anthuriums misschien ook orchideeën in te kweken zijn? We vroegen het Gerard van Buiten, hortulanus van de Botanische Tuinen Utrecht.
Greennest Gallery is een initiatief van de Stichting Innovatie Nederlandse Glastuinbouw (SIGN). De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Botanische Tuinen, Universiteit Utrecht en architect Mireille Langendijk. “Het idee is om de sterke, beproefde Nederlandse glastuinbouwtechniek, zoals ventilatie en belichting, te koppelen aan binnenhuisarchitectuur om zo de ideale woon- en werkomgeving te creëren met behulp van verticale plantentuinen die weinig plaats innemen. Schone lucht, betere akoestiek, rustgevend decor, dat zijn zo de voordelen,” schetst Gerard van Buiten.
“Wij verwachten veel van dit nieuwe project, dat we verder hopen uit te bouwen samen met bedrijven,” vertelt Gerard. Maar er zijn nog wel wat uitdagingen. Een daarvan is of orchideeën zich in dit teeltsysteem fijn zullen voelen. “Dat gaan we de komende jaren uitproberen,” vertelt Gerard. “Maar ik verwacht ‘t eigenlijk wel.”

 

 
   
     
             
             
             
 
           
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2017