Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

Lezingen

Natuurlijk kom je niet alleen naar zo’n jubileumshow om mooie planten te zien en te kopen. Je wil er ook wat wijzer worden. Daarom zijn er het hele weekend lezingen door echte orchideeëncoryfeeën. Op vrijdagmiddag meteen al drie, op zaterdag twee en op zondag nog een.
De eerste van de drie lezingen van vrijdagmiddag was voor Laura Wijnoltz, pas afgestudeerd HBO-studente uit Almere die de bestuiving van orchideeën had onderzocht in de kassen van Koos Wubben. Haar conclusie was dat een ‘sibling cross’, een kruising van twee genetisch verschillende planten van dezelfde soort, bij de meeste orchideeën beter werkt dan een zelfbestuiving.
Daarna vertelde Rogier van Vugt hoe ‘nieuwe’ orchideeën een naam krijgen. De Leidse Hortus speelt daarbij een belangrijke rol, want zo’n ‘nieuwe’ orchidee moet wel eerst bloeien nadat ie is verzameld in het wild.
Tot slot vertelde Barbara Gravendeel over haar DNA-onderzoek aan orchideeën. Met DNA blijk je een ongelooflijk divers aantal vragen te kunnen beantwoorden, van de vorm van de bloem tot de verspreiding van soorten op Mount Kinabalu.
Op zaterdag waren er lezingen van Paul Raadschelders over Ecuador en van Jeroen van Schaik over ongedierte bij orchideeën. De laatste lezing is zondag om 13:30 uur door Dick van Gijlswijk over Coelogyne op de vensterbank.

 

 
   

 

 

 

 

 

Laura Wijnoltz vertelde over haar onderzoek naar bestuiving

 

Barbara Gravendeel en Rogier van Vugt gaven de andere lezingen van vrijdagmiddag

 

 

 

 

             
             
 
           
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2016