Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

Phalaenopsis Queen Máxima

De openingshandeling van de jubileumshow bestond uit het ‘dopen’ van een nieuwe orchidee, gekweekt door Floricultura en met toestemming van het Koninklijk Huis vernoemd naar koningin Máxima. Van deze nieuwe orchidee zijn nu nog maar honderd planten beschikbaar. Ze worden verkocht op de jubileumshow en de opbrengst gaat geheel naar het Princes Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Eén van de patiënten van dit centrum verrichte de openingshandeling met burgemeester Jan van Zanen.
Een ‘gewone’ witte Phalaenopsis met wat subtiel oranje in de lip, dat was onze eerste indruk. Maar Koos Wubben, orchideeënkweker van het eerste uur, wist er meer over te vertellen. “Wat deze plant uniek maakt, is de compacte bloeitak en toch een grote bloem,” zo vertelde Koos. “Grootbloemige hybriden zijn meestal ook heel hoog. Dat is lastig bij het vervoer, want Nederland exporteert over heel Europa. Maar compacte hybriden hadden tot nu toe altijd een kleinere bloem. Na vele jaren veredelen en selecteren is Floricultura er dus toch in geslaagd het beste van deze twee werelden te krijgen.”

RTV Utrecht heeft de opening ook gefilmd.

 

 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            De eerste Phalaenopsis Queen Máxima werd na de doop geschonken aan de 17-jarige Elise, patiënte van het Princes Máxima Centrum voor Kinderoncologie
             
 
           
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2016