Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

NOV-bibliotheek naar de Hortus Leiden

Vóór het internet-tijdperk waren boeken dé bron van informatie, ook voor orchideeënliefhebbers. De NOV-bibliotheek was dan ook populair onder de NOV-leden. Maar het gebruik ervan nam de laatste jaren af, je zou kunnen zeggen: de bibliotheek had zijn taak volbracht. En de vraag was dus: wat te doen met die zorgvuldig opgebouwde collectie?
De beginnersboeken zijn op de Orchideeëndag 3 oktober verkocht, de meer wetenschappelijke boeken zijn op 5 december overgedragen aan de Hortus Leiden, die de collectie in ‘langdurige bruikleen’ krijgt. De overdracht gebeurde symbolisch door één bijzonder boek te overhandigen, een boek van de Zwitser Erich Nelson uit 1962 met prachtige tekeningen van orchideeën.
Omdat in de Hortus zelf natuurlijk geen boeken kunnen worden bewaard, zal de collectie worden ondergebracht in de nabijgelegen sterrenwacht, waar de Hortus zijn bibliotheek heeft. Over enkele maanden zijn de NOV-boeken daar toegankelijk, maar alleen ter inzage, niet meer om uitgeleend te worden. In februari zullen we hier meer over berichten.
Tot slot: enkele tientallen boeken zijn nu nog bij NOV-leden en kringen. Wie nog NOV-boeken heeft, gelieve deze in te leveren bij oud-bibliothecaris Ton Klaassen of iemand van het NOV-bestuur. Ook die boeken krijgen dan een geschikt thuis.

 

 


Prefect van de Hortus Paul Kessler (rechts) spreekt zijn lof uit over de boekencollectie die de NOV-bibliothecaris Ton Klaassen (midden) heeft opgebouwd

 
   
             
     
Ondertekening van het bruikleencontract door NOV-voorzitter Rob Hendriks (links) en Paul Kessler   Hendriks en Ludmila Franková (rechts), de nieuwe beheerder van de NOV-boeken   Elk boek in de NOV-bibliotheek werd voorzien van dit stempel   Ton Klaassen overhandigt het NOV-stempel aan Ludmila Franková
 
           
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2015