Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

Licht meten in donkere dagen

We weten allemaal het verschil tussen orchideeën kweken in de zomer en in de winter. Het belangrijkste verschil is het licht. In de zomer krijgen onze planten, als we niet schermen, veel te veel licht en in de winter veel te weinig. Maar hoeveel krijgen ze en wat hebben ze nodig? Onze ogen zijn daarbij geen betrouwbare graadmeter. Wie een smartphone heeft kan in de App Store diverse app’s vinden die je smartphone geschikt maakt om licht te meten.
Een van de betere gratis apps is ‘Galactica lux meter’. Je kunt hem vanuit de App Store eenvoudig op je smartphone installeren. Maar hoe ga je dan te werk als je zelf het licht wil meten in je kas of vensterbank? Na de installatie druk je op de button ‘Luxmeter’. Je krijgt nu een scherm met boven in de balk Galactica en rechts daarvan een wit rondje met een i (van informatie) waarin wordt uitgelegd hoe je het licht kunt meten – in helder Engels.
Onderaan zijn drie buttons, de linkse is de belangrijkste: je kunt kiezen tussen ‘direct’ en ‘reflected’. Om de hoeveelheid groeilicht voor je planten te meten kies je voor ‘direct’. Leg je smartphone horizontaal op de vensterbank of op de tafel in je kas en meet de lichtsterkte op die plaats.
Beweeg je smartphone naar boven of beneden en zie hoe de waarden veranderen. Hetzelfde geldt als je vanaf het venster wegloopt de kamer in, dan zie je de lichthoeveelheid snel afnemen. Vlak bij het glas geeft de app misschien nog 10 klux aan, ofwel 10.000 lux. Verder de kamer in kan dat onder de 1000 lux duiken. Duizend lux is 1 kilolux, ofwel klux.
Wat hebben orchideeën nodig aan licht? In de zomermaanden hebben we te veel licht (40 tot 80 klux) voor onze planten en in de winter veel te weinig (2 tot 10 klux). De meeste orchideeën hebben tussen de 5 en 40 klux nodig. Planten die in de schaduw groeien zoals veel Pleurothallis-achtigen en andere miniaturen hebben voldoende aan 5-10 klux, Phalaenopsis en Paphiopedilum willen graag 10-15 klux, Cattleya en Vanda willen veel licht, zo’n 20-40 klux.
Op internet is veel te vinden over de lichtbehoefte van orchideeën en andere planten. Vaak staat dan de lichthoeveelheid aangegeven in foot-candles (fc). Omrekenen is makkelijk: vermenigvuldig met tien, dus bijvoorbeeld 100 foot-candles is 1000 lux ofwel 1 klux.

Tekst en foto’s: Herman ter Borch

 

 

 
   
             
     
Op de vensterbank   Eén meter van het raam   In de kas tussen de planten   Op het gangpad in de kas
             
 
           
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2015