HERKOMST EN KLIMAAT

 

Zelf bepalen hoe je een plant moet verzorgen

Het verzorgen van een botanische (natuurlijke) plant is volledig afhankelijk van de plaats waar deze oorspronkelijk groeit. Belangrijk is daarom zo nauwkeurig mogelijk te achterhalen wat de groeiplaats van de plant is. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is de website www.Orchidspecies.com. Op deze website staat vaak de plaats waar de plant voorkomt en de hoogte waarop de plant voorkomt.

Als je de plaats en de hoogte bepaald hebt is de website www.klimaatinfo.nl de volgende stap. Op deze website is in eerste instantie het land en daarna het klimaat in een regio van dat land simpel te bepalen. Neem bijvoorbeeld de Bulbophyllum smitinandii Seidenf. & Thorut. Volgens de webside orchidespecies komt deze voor in Thailand en Vietnam in het Khao Luang National Park.

De website klimaatinfo kent drie verschillende klimaatregio’s voor Thailand..Het juiste klimaat van deze Bulbophyllum kan dan gevonden worden door te kijken naar de klimaatcijfers

chiang Mai

In bovenstaande tabel is goed te zien dat de plant geen droge periode heeft en dat er het hele jaar door ongeveer evenveel regen valt. De plant heeft dus geen droge periode. Valt er geen regen in een bepaalde maand dan moet de plant ook bij ons droog gehouden worden. Voor de temperatuur moet de hoogte waarop de plant voorkomt nog meegenomen worden.Onze plant komt voor tussen de 1500 en 1800 meter. Gemiddeld kan je stellen dat voor elke 100 meter boven zeeniveau de temperatuur met 0,5 graden daalt. Voor 1500 meter is dat dan 7,5 graden lager en voor 1800 meter is dat 9 graden. Gemiddeld is dat bijna 8 graden lager dan de temperatuur op zeeniveau.Dit betekend dat onze plant een gemiddelde maximum temperatuur in januari heeft van 28-8 is 20 graden  en een gemiddelde minimum van 13 – 8 = 5 graden.  In Juli is dat 10 graden hoger.
Deze plant is dus prima geschikt voor de gematigde kas.

Voor de hoeveelheid licht kan je gewoon uitgaan van de info op de website orchidspecies.com. Anderzijds staat daar ook dat de plant een epifyt is. Epifyten groeien voor het merendeel op taken van bomen en komen daardoor bijna nooit in de volle zon voor. Minimaal lichte schaduw.
Lithofyten en terrestrische orchideeën kunnen wel in de volle zon voorkomen.